· 

ONTBIJT OVERSLAAN; IS DAT ECHT ZO SLECHT?

Ontbijt overslaan

Je start je dag goed met een ontbijt. Tenminste, dat heb je wel eens gehoord. Maar klopt dat ook? Of is je ontbijt overslaan misschien niet zo erg als je dacht?

Ik ben groot voorstander van ontbijten. Een lekkere maaltijd in de ochtend zorgt ervoor dat ik twee keer zo snel mijn bed uit ben. Dat maakt vroeg opstaan toch een stuk minder erg. Maar is het ook echt slecht voor je om je ontbijt te skippen? Ik geloof van niet.

 

Ontbijt overslaan niet per se ongezond

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, heb je vast wel vaker gehoord. Zo zou ontbijten je stofwisseling op gang brengen. Ontbijt je niet? Dan wordt er beweerd dat je wel eens aan zou kunnen komen.

 

Maar uit onderzoek blijkt dat je stofwisseling helemaal niet zo breakfast-afhankelijk is. Britse onderzoekers hebben een groep proefpersonen opgedeeld in tweeën: wel-ontbijters en niet-ontbijters. Na zes weken vonden de onderzoekers geen verschil in stofwisseling. De niet-ontbijters bleken bovendien niet te gaan compenseren door later op de dag extra te gaan snoepen én er was geen verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen.

 

Voordelen van ontbijten

Uit een ander onderzoek kwam dan weer wel naar voren dat mensen die ontbijten een stabielere bloedsuikerspiegel hebben gedurende de dag. Bovendien waren de ontbijters wat actiever, waardoor ze meer calorieën verbrandden (al hadden ze natuurlijk wel meer calorieën gegeten). Ook komt deze groep sneller op gang in de ochtend.

 

Luister naar je lichaam

Sla jij je ontbijt regelmatig over en voel je je hier prima bij? Houden zo! Functioneer jij juist alleen na een grote bak havermout of wat sneetjes brood? Ook helemaal prima! Gewoon doen wat goed voelt, je kent je eigen lichaam het beste.

 

Het onderzoek is trouwens niet gebaseerd op kinderen. Voor hun kan het verstandig zijn om de dag sowieso te beginnen met een ontbijt. Zo komen ze sneller op gang tijdens de vroege uurtjes in het klaslokaal en blijft hun bloedsuiker zo stabiel mogelijk.

 

Geraadpleegde bronnen:

HP De Tijd - Onderzoek: ontbijt helemaal niet zo belangrijk als gedacht

Foodlog - Nog één keer dan: ontbijten is niet nodig